فهرست مطالب

Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences - Volume:9 Issue: 4, 2008

Journal of Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences
Volume:9 Issue: 4, 2008

  • 110 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/09/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • طاهره جلالی، فرزانه احراری *، سید مجتبی زبرجد صفحات 310-318
  • سید مصطفی موسوی نسب، مسیح کاویان * صفحات 319-325
  • زهرا بحرالعلومی، فریبا دستجردی، صباح میرهادی صفحات 326-331

    بیان مساله: 

    اطلاعاتی محدود درباره ی توانایی چسبندگی گلاس آینومرهای اصلاح شده با رزین و کامپوزیت رزین های اصلاح شده با پلی اسید به عاج دندان های شیری در دسترس است.

    هدف

    هدف از این بررسی، مقایسه ی استحکام باند برشی کامپوگلاس با و بی استفاده از اسید فسفریک 37درصد با گلاس آینومر نوری Fuji II LC در عاج مولرهای شیری بود.

    مواد و روش

    در این پژوهش تجربی، از30 دندان مولر شیری انسان استفاده شد. پس از آماده سازی، نمونه ها به روش تصادفی به سه گروه 10 تایی بخش گردیدند. در گروه 1: سطح عاج نمونه های آماده شده با استفاده از کامپوگلاس، در گروه 2: در آغاز، سطح عاج نمونه ها، با استفاده از اسید فسفریک 37 درصد اچ شده و سپس، کامپوگلاس بر پایه ی دستور کارخانه ی سازنده، بر روی این سطوح باند گردید. و در گروه 3: سطح عاج نمونه ها با استفاده از گلاس آینومر نوری II LC Fuji، باند شد. سپس، استحکام باند برشی نمونه های بالا به وسیله ی دستگاه اینسترون با سرعت یک میلی متر بر دقیقه اندازه گیری گردید. از آزمون آماری ANOVA و روش تامهان (Tamhane) برای واکاوی داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین استحکام باند برشی در گروه اول، 58/2±20/10، در گروه دوم، 47/2±19/14 و در گروه سوم، 12/1±11/6 مگاپاسکال بود. نتایج آزمون آماری نشان داد، که تفاوتی معنا دار میان استحکام باند برشی کامپوگلاس با و بی اسید و گلاس آینومر نوری Fuji II LC وجود دارد. (001/0< p).

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد، که کامپوگلاس، نسبت به گلاس آینومر نوری Fuji II LC استحکام باند بیشتری داشته، و استفاده از روش اچینگ پیش از باندینگ، میزان استحکام باند برشی کامپوگلاس را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: استحکام برشی، کلاس اینومر، کامپوزیت رزین اصلاح شده با پلی اسید، عاج، دندان شیری
  • محمد واحدی، شرمین عبدالله زاده، حمیدرضا عبدالصمدی، مهرداد حاجیلویی، پژمان بکیانیان وزیری صفحات 332-337

    بیان مساله: 

    زخم های آفت عود کننده، یکی از شایع ترین آسیب های مخاطی حفره ی دهان است. پژوهش های گوناگون بیان کننده نتایج متضاد و متنوع درباره ی سایتوکاین های التهابی و نمایه های زیست شناختی در پیوند با این آسیب می باشد.

    هدف

    این پژوهش با هدف مشخص کردن اندازه ی سطوح سرمی اینترلوکین 8 و 6 (IL-8، IL-6) در بیماران مبتلا به آفت عود کننده انجام گردید.
    مواد و

    روش

    در این پژوهش مورد شاهدی، سطوح سرمی اینترلوکین 8 و 6 در 40 بیمار مبتلا به آفت در برابر 40 فرد سالم مورد سنجش قرار گرفت. برای اندازه گیری این سایتو کاین ها از روش ELISA و برای واکاوی آماری از نرم افزار SPSS و آزمون آماری تی (T-test) استفاده شد.

    یافته ها

    اندازه ی متوسط سطح سرمی اینترلوکین 8 در بیماران مبتلا، برابر با 24/52 پیکوگرم/ میلی متر بود، که تقریبا 10 برابر اندازه ی میانگین آن در افراد سالم بوده است (01/0 <p). اندازه ی میانگین اینترلوکین 6 در گروه بیماران برابر با 39/9 پیکوگرم/ میلی متر بود، که این اندازه نسبت به افراد سالم چهار برابر بوده است (01/0 <p).

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد، که میزان سطوح سرمی اینترلوکین 8 و 6 در بیماران مبتلا، نسبت به افراد سالم افزایش پیدا کرده، که این افزایش درباره ی میزان اینترلوکین 8 بسیار چشمگیر است.

    کلیدواژگان: اینترلوکین 8، اینترلوکین 6، زخم های آفتی
  • پرویز امینی، مرتضی رحیمی صفحات 338-343

    بیان مساله: 

    دقت و ثبات ابعادی مواد قالبگیری و روش قالبگیری عاملی مهم در دقت و همخوانی بازسازی پایانی است. ماده ی پلی سایلوکسان تراکمی دقتی خوب دارد و معمولا بیشتر در بازسازی های پروتز ثابت با روش پوتی- واش به کار می رود. ضد و نقیض های فراوانی درباره ی روش قالبگیری و اثر آن در دقت بازسازی در مقاله ها وجود دارد.

    هدف

    هدف از این پژوهش، بررسی و مقایسه ی دقت و ثبات ابعادی دو روش قالبگیری پلی سایلوکسان پوتی- واش با فضا و بی فضاست.

    مواد و روش

    از یک الگوی آزمایشگاهی که دارای دو دای فلزی بود استفاده شد. در یکی از دای ها، یک فرورفتگی، به عنوان اندرکات وجود داشت. 10 قالب بی فضا و 10 قالب با فضا برای واش فراهم گردید، که روی هم رفته، 20 الگوی گچی از دو روش ساخته شد. ابعاد الگوی گچی پس از اندازه گیری با ابعاد الگوی آزمایشگاهی مقایسه شد و نتایج به دست آمده با آزمون تی (T-test) مقایسه گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، که ارتفاع دای بی اندرکات در دو گروه کاهش داشت که این کاهش ارتفاع دای در قالبگیری بی فضا معنادار بود (001/0 p <). فاصله ی میان دو دای در دو روش افزایش یافت، که همچنین در روش بی فضا معنادار گزارش شد (002/0 p <). ارتفاع دای بالای اندرکات در هر دو روش افزایش داشت و معنادار بود (بی فضا 003/0p <، با فضا 001/0 p <).

    نتیجه گیری

    روش قالبگیری پلی سایلوکسان پوتی- واش با فضا نگه دار دقتی بیشتر برای ساخت الگوی گچی داشت.

    کلیدواژگان: روش قالبگیری دندانی، مواد قالبگیری دندانی، مواد الاستومرهای سیلیکون دندانی
  • پوران صمیمی، کامیار فتح پور صفحات 344-356

    بیان مساله:

     برای کاهش زمان انجام ترمیم روش های پرداخت یک مرحله ای در مقابل روش های معمول چند مرحله ای معرفی شده اند.

    هدف

    هدف از این بررسی بیرون دهانی، مقایسه ی روش های پرداخت یک و چندمرحله ای بر کامپوزیت و سرامیک ونیرلامینیت بود.

    مواد و روش

    نود و نه نمونه ی مستطیل شکل از کامپوزیت میکروهیبرید پوینت 4 و نانوفیلد پریمایس و سرامیک ونیرلامینیت کالرلوژیک فراهم شد. کامپوزیت ها با LED-Starlight کیور گردید. نمونه های پرسلن برپایه ی دستور سازنده فراهم شدند. نمونه ها با فرز الماسی25 میکرومتر زبر و سپس به سه گروه 11 تایی بخش گردید. هریک از گروه ها با روش های پرداخت چهار، سه و یک مرحله ای (Super-Snap، Enhance و One-Gloss) پرداخت شدند. اندازه گیری زبری سطحی برپایه ی میکرومتر با پروفیلومتر انجام و داده ها با آزمون های آماری آنالیز واریانس و دانکن بررسی گردید. بررسی SEM نمونه ها نیز انجام شد.

    یافته ها

    میانگین زبری سطحی نمونه های کیور شده در زیر نوار ماتریکس یا پرسلن گلیز شده، زبر شده و پرداخت شده با روش پرداخت سه گانه، برای پوینت 4، به ترتیب، 1/0 39/0، 51/0 49/2، 09/0 54/0، 09/0 44/0 و 1/0 45/0، برای پریمایس، 06/0 31/0، 63/0 2، 09/0 42/0، 15/0 38/0 و 09/0 49/0 و برای کالرلوژیک، 33/0 19/1، 15/0 38/1، 09/0 65/0، 09/0 64/0 و 09/0 57/0 میکرومتر اندازه گیری شد. زیرگروه های زبر شده ی کامپوزیت ها و زیرگروه گلیز و زبر شده ی کالرلوژیک با زیرگروه های گروه مربوطه تفاوتی معنادار داشتند (05/0 p <).

    نتیجه گیری

    روش های یک مرحله ای را می توان به جای روش های چند مرحله ای برای پرداخت کامپوزیت و پرسلن پیشنهاد کرد

    کلیدواژگان: خصوصیات سطحی، کامپوزیت میکروهیبرید، کامپوزیت نانوفیلد، ونیر، سرامیک، روش پرداخت
  • محمدحسین آهنگر آتشی، سهیل وثوقی فر صفحه 357

    بیان مساله:

     در مرحله ی دباندینگ اگر شکست باند در جای پیوند مینای دندان و ادهزیو رخ دهد، احتمال ایجاد آسیب های مینایی وجود خواهد داشت.

    هدف

    هدف از این بررسی، تعیین جای شکست باندینگ دو گونه براکت فلزی و سرامیکی در محیط آزمایشگاهی بود.

    مواد و روش

    60 دندان کشیده شده ی پرمولر فک بالا به روش تصادفی از بیماران ارتودنسی مطب خصوصی انتخاب گردیدند. همه ی دندان های انتخابی به دو گروه بخش شده، که بر 30 عدد آنها براکت های فلزی و بر 30 عدد دیگر براکت های سرامیکی با گیر مکانیکی به وسیله ی کامپوزیت نوری باند شدند. پس از آن همه ی براکت ها به وسیله ی یک نیروی فشاری پلایر متصل به ماشین آزمون، دباند گردیده و سپس با استریومیکروسکوپ نوری و روش عبور نور (Trans-illumination)، میزان کامپوزیت بر جا مانده در زیر سطح براکت و سطح دندان با استفاده از نرم افزار فتوشاپ و اتوکد (Auto Cad)، محاسبه و جای شکست باند مشخص گردید. از آزمون آماری توصیفی برای بیان نسبت فراوانی یافته ها و از آزمون آماری استیوانت تی مستقل (Independent T-test) برای بیان تفاوت میان دو گروه براکتی و از آزمون مجذور کای برای مقایسه ی جای شکست باند استفاده شد.

    یافته ها

    در همه ی گروه ها شکست باند بیشتر در جای پیوند میان براکت و ادهزیو و نیز، در درون ادهزیو رخ داده بود، اما از نظر آماری رابطه ای معنادار میان دو گروه به لحاظ جای شکست باند مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    به دلیل احتمال اندک شکست باند در میان مینا و ادهزیو در هر دو گونه براکت فلزی و سرامیکی، احتمال صدمه به مینای دندان پس از دباندینگ ناچیز است.

    کلیدواژگان: دیاندینگ دندانی، براکت سرامیکی، براکت فلزی
  • محمدحسن کلانتری، آناهیتا صفری صفحات 365-371

    بیان مساله: 

    هدف از قالبگیری، ثبت دقیق دندان ها، بافت های پیرامون و ریج بی دندانی است. سیلیکون های تراکمی از مواد قالبگیری هستند، که برای برآورده شدن این هدف استفاده می شود.

    هدف

    این پژوهش، با هدف بررسی دقت ابعادی دو گونه سیلیکون تراکمی موجود در بازار ایران به روش پوتی- واش انجام پذیرفت.

    مواد و روش

    در این بررسی آزمایشگاهی با استفاده از مواد قالب گیری ایراسیل و اسپیدکس، ابعاد الگوهای گچی فراهم شده با یک الگوی آزمایشگاهی و نیز با یکدیگر مقایسه شدند. از الگوی آزمایشگاهی دارای دو دای فلزی با تقارب سه درجه در دیواره ها و با مقطع گرد، که یکی از آنها با اندرکات و همانند دندان مولر و دیگری بی اندرکات و همانند پرمولر بود، استفاده گردید. با استفاده از هر یک از مواد قالبگیری، 15 قالب و روی هم رفته، 30 قالب فراهم گردید. بر پایه ی دستور کارخانه ی سازنده، قالب ها با گچ بیگو گونه ی 4 (type IV) ریخته شدند. ابعاد مورد سنجش در نمونه ی اصلی و قالب های گچی به وسیله ی دستگاه پروفایل پروژکتور (Profile Projector) با دقتی در اندازه ی میکرون (001/0 میلی متر) اندازه گیری شد و درصد تغییرات ابعادی با آزمون تی (t-test) واکاوی گردید.

    یافته ها

    ارتفاع دای بی آندرکات با ماده ی اسپیدکس افزایش و در ایراسیل کاهش یافت (02/0p <). قطر دای بی آندرکات، فاصله ی میان دو دای در هر دو ماده ی قالبگیری بدون تفاوت چشمگیر افزایش یافت (67/0 <P) و (22/0 <P). قطر دای زیر آندرکات در ایراسیل کاهش و در اسپیدکس بی تفاوت آماری معنادار افزایش یافت (33/0  <P). ارتفاع دای بالای آندرکات در هر دو مورد کاهش یافت. اختلاف دو گروه با توجه به آزمون آماری تی معنادار نبود (73/0 <P).

    نتیجه گیری

    ماده ی قالبگیری اسپیدکس نسبت به ایراسیل در تمام ابعاد بجز ارتفاع دای بالای اندرکات دقیق تر است

    کلیدواژگان: دقت ابعادی، سیلیکون های تراکمی، ایراسیل و اسپیدکس
  • مینا زارعی، محمدعلی آقایی صفحات 372-377

    بیان مساله:

     از عمده ترین دلایل ناموفق بودن درمان ریشه وجود کانال های درمان نشده (Missed Canals) است. بروز چنین مشکلی، معمولا از نا آگاهی و شناخت ناکافی دندانپزشک از کالبد کانال سرچشمه می گیرد. هر دندان دارای ویژگی های منحصر به فردی است، که با بررسی دقیق پرتونگاری از زاویه های گوناگون، تا اندازه ای ارزیابی شدنی است.

    هدف

    هدف از این پژوهش، بررسی گوناگونی کالبدی کانال ها در دندان های مولر دوم ماگزیلا در شهر مشهد در یک بازه ی زمانی یک ساله به روش شفاف سازی بود.

    مواد و روش

    در این بررسی توصیفی، شمار 103 دندان مولر دوم کشیده شده از فک بالای افراد بزرگسال از مناطق گوناگون سطح شهر مشهد در سال 1385 برگزیده شد. برای دکلسیفیکاسیون، دندان ها به مدت 24 ساعت در اسید کلریدریک 10 درصد گذاشته شده و 12 ساعت با آب جاری شسته و در الکل 70 تا 100 درصد آبگیری و در پایان، دندان ها به مدت سه ساعت در ترکیب متیل سالیسیلات و الکل مطلق، برای شفاف سازی قرار گرفتند. رنگ متیلن بلوی دو درصد درکانال ها تزریق و بی درنگ، با بزرگنمایی هشت برابر، کالبدشناسی کانال ها، بر پایه ی گروه بندی ورتوچی (Vertucci) بررسی گردیدند.

    یافته ها

    گونه های متفاوت کانال در ریشه ی مزیوباکال مولردوم فک بالا عبارت بودند از 7/45 درصد گروه I، 5/16 درصد گروه II، 8/5 درصد گروه III، 6/12درصد گروه IV، 9/6 درصد گروه V، 9/4 درصد گروه VI، 9/3 درصد گروه VII مشاهده شد. در دو دندان، ریشه ی دیستوباکال و پالاتال فیوژن شده و کانال C-Shape بود. دو دندان نیز، تنها یک ریشه ی پالاتال و باکال داشتند. بنابراین، در ریشه ی دیستوباکال، 96 درصد گروه I و در ریشه ی پالاتال، 98 درصد گروه I، مشاهده گردید. در ریشه ی مزیوباکال دندان مولر دوم، کانال گروه اضافی در 5/52 درصد موارد مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به درصد بالای وجود کانال اضافی در ریشه ی مزیوباکال مولر دوم بالا، باید همانند مولر نخست، با بررسی دقیق پرتونگاری و بالینی به دنبال یافتن کانال چهارم بود. در غیر این صورت، شمار موارد شکست درمان افزایش می یابد

    کلیدواژگان: کانال، شکل، آناتومی، مولر، ماگزیلا
  • سید محمد رضوی، پریچهر غلیانی، مریم نعمت بخش صفحات 378-383

    بیان مساله:  

    لیکن پلان دهانی، یک بیماری مزمن پوستی مخاطی است. عواملی گوناگون، چون فشار، دیابت، هپاتیت C، ضربه، افزایش حساسیت و عوامل ایمن شناختی از عوامل موثر، درایجاد لیکن پلان دهانی (Oral Lichen Planus (OLP)) هستند. در سال های اخیر، توجه زیاد به پیوند میان این عارضه و ویروس هپاتیت C شده است.

    هدف

    از آنجا که، کار ویروس ها متاثر از شرایط جغرافیایی، قومی و نژادی است، هدف از انجام این پژوهش، تعیین فراوانی نسبی حضور ژنوم ویروس هپاتیت C (HCV) در آسیب های لیکن پلان دهانی بود.

    مواد و روش

    شمار 43 بلوک پارافینی (29 مورد مربوط به لیکن پلان دهانی (OLP) و 14 مورد مربوط به مخاط طبیعی دهان) فراهم شد. بلوک های OLP از آرشیو بخش آسیب شناسی دانشکده ی دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گردآوری گردید. پس از فراهم آوردن لام بافت شناسی از هر بلوک پارافینی، گونه ی آسیب به وسیله ی آسیب شناس تایید شد. همه ی نمونه ها برای بررسی حضور ژنوم به وسیله ی روش تشخیصی PCR آزمایش شدند. داده ها به وسیله ی نرم افزار آماری SPSS و آزمون دقیق آماری فیشر (Fisher’s Exact Test) با سطح معنادار 05/0p = واکاوی گردید.

    یافته ها

    از 29 نمونه ی گروه آزمایش (OLP)، سه نمونه از لحاظ حضور ژنوم ویروسی مثبت و 26 نمونه منفی و از 14 نمونه ی آزمایش شده مربوط به مخاط طبیعی دهان، همه از لحاظ حضور ژنوم HCV منفی بودند.

    نتیجه گیری

    برپایه ی نتایج این بررسی، ارتباطی معنادار میان حضور ژنوم ویروس هپاتیت C و لیکن پلان دهانی دیده نشد (05/0 p >). بنابراین، انجام بررسی های دیگر بر روی دیگر ویروس های موثر در بیماری های دهان و پژوهشی با شمار نمونه ی بیشتر و انجام PCR در نمونه ی خون و سرم افراد مبتلا به OLP پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: HCV T لیکن پلان دهانی، PCR
  • صغری یاسایی، الهام پزشکپور صفحات 384-393

    بیان مساله: 

    با توجه به شیوع بالای مال اکلوژن کلاس دو و اثری که در بی تناسبی صورت ایجاد می کند، درمان این دسته از بیماران می تواند سبب بهبود زیبایی چهره ی آنان گردد.

    هدف

    هدف از این پژوهش، بررسی اثرات درمانی دستگاه فرمند بر نیمرخ بافت نرم صورت بیمارانی بود، که دارای مال اکلوژن کلاس دو گروه یک و کوچکی مندیبل بودند.

    مواد و روش

    در این بررسی کارآزمایی بالینی در پیش و پس درمان، 35 بیمار دارای مال اکلوژن کلاس دو گروه یک برگزیده شده و به مدت 11 ماه با دستگاه فانکشنال فرمند درمان شدند. دامنه ی سنی دختران، 10 تا 13 سال و پسران 11 تا 14 سال بود. برای بررسی اندازه کمی حجم در پیش و پس از درمان، از آزمون های خطی، زاویه ای بافت نرم و لب ها استفاده گردید. برای ارزیابی میانگین تغییرات در پیش و پس از درمان، از آزمون زوج t بهره گرفته شد.

    یافته ها

    در این بررسی، زاویه ی منتولبیال، افزایش (001/0= p) و عمق سالکوس لب پایین در اثر استفاده از دستگاه فانکشنال، کاهشی معنادار یافت (003/0= p). همچنین، میزان ضخامت لب بالا افزایشی معنادار نشان داد (001/0= p)، که موجب کاهش چشمگیر کشش در لب بالای بیماران شد (001/0= p). ضخامت و بلندی لب ها به میزان طبیعی نزدیک تر شد و وضعیت لب ها نسبت به پلن های E، B و H بهبود یافت.

    نتیجه گیری

    درمان بیماران دارای مال اکلوژن کلاس دو گروه یک با دستگاه فانکشنال فرمند به تغییراتی چشمگیر در نیمرخ بافت نرم صورت و بهبود روابط بینی، لب ها و چانه ی بیماران منجر می شود.

    کلیدواژگان: فانکشنال، فرمند، بافت نرم، مال اکلوژن، کلاس دو
  • مصطفی صادقی، کریستوفر لینچ صفحات 394-400

    بیان مساله: 

    به تازگی درخواست و استفاده از کامپوزیت در ترمیم دندان های پشتی در دندانپزشکی افزایش یافته است.

    هدف

    هدف از این بررسی، تعیین دیدگاه دانشجویان دندانپزشکی ایران از شیوه ی آموزش ترمیم های کامپوزیت پشتی بود.

    مواد و روش

    در این بررسی توصیفی، 450 نفر از دانشجویان دندانپزشکی سال پنجم و ششم دانشکده های دندانپزشکی به روش تصادفی برگزیده شدند. پرسشنامه ای دارای 41 پرسش و بر پایه ی بررسی های همانند و کتب دندانپزشکی ترمیمی فراهم گردید و از دانشجویان خواسته شد، تا میزان رضایتمندی از آموزش نظری و عملی کامپوزیت پشتی، میزان آگاهی و توانایی خود را در انجام ترمیم کامپوزیت پشتی اعلام کنند. روایی علمی پرسشنامه و پایایی آن به وسیله ی متخصصان دندانپزشکی ترمیمی و با آزمون دوباره تایید شدند. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی گزارش گردیدند.

    یافته ها

    دانشجویان از میزان آموزش نظری و عملی کامپوزیت پشتی نسبت به آمالگام رضایت نداشتند و بر این باور بودند، که میان آموزش نظری و عملی تناسبی برقرار نیست. میزان 6/1 درصد از دانشجویان، زمان در نظر گرفته شده را برای آموزش کامپوزیت پشتی کافی، 4/54 درصد، فراگیری خود را متوسط و 9/42 درصد، میزان آموزش پره کلینیک را نامطلوب دانستند. محتوای آموزش کامپوزیت پشتی تنها به میزان 50 درصد، نیازهای عملی دانشجویان را در درمانگاه برآورده می سازد. همچنین، دانشجویان باور داشتند، که در دانشکده ی آنها، برای ترمیم حفره ی کلاس یک و دو، آمالگام نسبت به کامپوزیت برتری دارد و 97 درصد، اظهار داشتند، که گفتار آمالگام زودتر از کامپوزیت پشتی آموزش داده می شود. میزان آگاهی دانشجویان از موارد به کار نگرفتن، روش طرح تراش، روش کف بندی، روش های ماتریکس و وج گذاری برای کامپوزیت پشتی به نسبت خوب بود.

    نتیجه گیری

    رضایت دانشجویان از میزان و زمان در نظر گرفته شده برای آموزش نظری و عملی کامپوزیت پشتی نسبت به آمالگام پایین بود و به نظر می رسد، که بازنگری در برنامه ی آموزشی کامپوزیت پشتی، به ویژه آموزش عملی آن الزامی باشد.

    کلیدواژگان: کامپوزیت پشتی، آموزش دندانپزشکی، دندانپزشکی ترمیمی، برنامه ی تحصیلی، دانشجوی دندانپزشکی، ایران
|
  • T. Jalaly *, F. Ahrari *, M. Zebarjad Pages 310-318

    Statement of problem: 

    The application of elastomeric ligatures is one of the methods of archwires ligation to orthodontic brackets. Knowledge about modulus of elasticity of these ligatures is useful for selecting a specific brand of elastomeric ligature for a special condition.

    Purpose

    The purpose of this study was to compare elastic modulus of seven commercially available elastomeric ligatures in the initial condition and after 28 days immersion in a simulated oral environment. Changes in the modulus of elasticity was also surveyed for each brand of ligatures after 28 days.

    Materials and Method

    In this experimental laboratory-based study, elastomeric ligatures were obtained from different companies and their modulus of elasticity were measured in the initial condition and after 28 days immersion in a simulated oral environment using Zwick testing machine at 5mm/min cross head speed. The data were analyzed using SPSS software and ANOVA, Duncan and student's t-test.

    Results

    Different brands of elastomeric ligatures showed significant differences in elastic modulus both in the as-received condition and after 28 days immersion in the simulated oral environment (p<0.05). Ligatures from American Orthodontics and Ortho Technology showed the lowest and ligatures from Dentaurum revealed the highest elastic modulus in the as-received condition. Modulus of elasticity in the ligatures from American Orthodontics, Ortho Technology and ITO increased significantly while in ligatures from Dentaurum it was decreased significantly  after 28 days immersion in the simulated oral environment (p<0.05).

    Conclusion

    Ligatures from American Orthodontics and Ortho Technology are suitable for immediate use after bonding and in sliding mechanics while ligatures from Dentaurum are not suitable to use immediately after bonding.

    Keywords: Elastomeric ligatures, Elastic Modulus, Bonding
  • SM. Mousavinasab *, M. Kavian Pages 319-325

    Statement of problem: 

    Self etch acidic primers may be unable to etch the enamel and penetrate the thick dentinal smear layer and as a result produce inadequate bond strength.

    Purpose

    The present study aimed to evaluate the effect of the second layer application of two self-etch primers on etching pattern and micro-shear bond strength to the enamel and dentin.

    Materials and Method

    In an experimental study, 104 human premolar teeth were divided into two groups. The buccal surfaces of the teeth were prepared for enamel and dentinal evaluation. Self-etch primer of clearfil SE Bond and clearfil S3 Bond were applied in one or two layers on the prepared enamel and dentin surfaces. One specimen of each prepared group was selected for SEM group evaluation. The composite resin cylinders were bonded to the rest of the specimens for micro-shear bond strength measurement. The data were analyzed using two- way ANOVA and HSD -Turkey's tests. 

    Results

    Application of the second layer had no significant effect on micro-shear bond strength to the enamel and dentin (p>0.05). The dentinal micro- shear bond strength values of the specimens treated by Clearfil SE Bond, were significantly higher compared to Clearfil S3 Bond (p< 0.05) but no significant effect was found on enamel bond strength (p> 0.05).

    Conclusion

    Application of one layer of self- etch primer produced sufficient bond strength and there is no need to apply the second layer.

    Keywords: Self Etch Primer, Shear strength, Dental enamel, Dentin
  • Z.Bahrololoomi, F.Dastjerdi, S.Mirhadi Pages 326-331

    Statement of Problem: 

    There is limited information available regarding the adhesive ability of resin- modified glass ionomers and polyacid resin modified composites to primary dentin.

    Purpose

    The aim of this study was to compare the shear bond strength of compoglass with and without phosphoric acid %37 with a resin- modified glass ionomer (Fuji II LC) to primary molars' dentin.

    Materials and Method

    In this experimental study, 30 human extracted primary molars were used in this experimental study. The teeth were mounted in stone. After preparation, the specimens were randomly divided into three equal groups (n=10). In group I, the specimens were bonded with compoglass following the manufacture's instructions. In group II, after the specimens were etched with phosphoric acid %37, they were bonded with compoglass. In group III, the specimens were bonded with glass ionomer (Fuji II LC). Shear bond strength was measured for the bonded specimens using an Instron at a crosshead speed of 1mm/ minute. The results were analyzed using ANOVA and Tamhane test.

    Results

    The mean value of shear bond strength of compoglass with and without acid was 14.19±2.47, and 10.20±2.58 Mpa, respectively. The mean value of shear bond strength of Fuji II LC was 6.11±1.12 Mpa. There were significant differences between compoglass with and without phosphoric acid and glass ionomer Fuji II LC (p= 0.001).

    Conclusion

    The findings showed that compoglass tested in this study had higher shear bond strength than glass ionomer (Fuji II LC). Also, the use of acid phosphoric before bonding in compoglass improved the shear bond strength.

  • M.ahedi M., SH.Abdollahzadeh, HR.Abdolsamadi, M.Hajilooi, P.Bakianian Vaziri Pages 332-337

    Statement of problem:

     Recurrent aphthous ulcers (RAU) are one of the most common ulcers in the oral cavity. Several studies have shown conflicting variations for inflammatory cytokines and other biologic markers in recurrent aphthous ulcers.

    Purpose

    The aim of the present study was to determine the level of IL-8 and IL-6 in the serum of patients with recurrent aphthous ulcers.

    Materials and Method

    In this case- control study, the serum levels of IL-8 and IL-6 were measured in patients with recurrent aphthous ulcers (n=40) and in healthy control subjects (n=40). The cytokines levels were measured in the serum by ELISA. The data were analyzed with SPSS software using T- test.

    Results

    The mean value of the IL-8 and IL-6 in the patient group was 52.24 pg/ml and 9.39 pg/ml which was 10 and 4 times higher than that of the control group, respectively. The differences were statistically significant (p <0.01).

    Conclusion

    The results of the present study showed that the serum levels of IL-8 and IL-6 were elevated in the patient group, IL-8 level being more considerable.

  • P.Amini, M.Rahimi Pages 338-343

    Statement of problem: 

    The accuracy and dimensional stability of dental impression materials and technique is an important factor in the accuracy and fitness of the final restoration. Condensation- reaction polysilicone impression material has adequate accuracy and is the most commonly used material in fixed prosthodontic restorations with putty- wash technique. There are different considerations and controversies in the literature about the effect of impression technique on the accuracy of restoration.

    Purpose

    The aim of this study was to compare the accuracy and dimensional stability of two polysiloxane putty- wash impression techniques with and without spacer.

    Materials and Method

    A laboratory model with two metallic dies was used. In one of the dies a horizontal notch was applied as an undercut. Ten impressions were made without spacer and another ten with spacer. Twenty stone models were made from both techniques. Dimensions of the stone models were measured and comparison was made with the laboratory model dimensions. The results were analyzed using T- test.

    Results

    The results showed that the height of the dies without undercut was decreased in both groups, being significant in non- spacer technique ( p <0.001). The distance between the two dies increased in both techniques. The difference was significant in technique without spacer ( p <0.002). The height of the dies above the undercut increased and in both techniques they proved to be statistically significant (without spacer p<0.003 and with spacer p<0.001).

    Conclusion

    The polysiloxane putty- wash impression technique with spacer is more accurate for fabricating the stone die.

  • P.Samimi, K.Fathpour Pages 344-356

    Statement of the problem:

     New techniques have recently been employed to reduce the time used for clinical procedures and multi-step polishing systems have been replaced by one-step systems.

    Purpose

    Determination of the effect of multi-step and one-step polishing systems on microhybrid and nanofilled composites and ceramic restorations.

    Materials and Method

    Point-4 and Premise composites and Colorlogic porcelain were selected for this study. 33 specimens of each material were prepared. Composite specimens were cured with LED-Starlight. Porcelain specimens were prepared according to the manufacture's instruction. All the specimens were roughened with 25 diamonds and then polished with Enhance (3 steps), Super-Snap (4 steps) and One-Gloss (1 step) polishing systems. Roughness was measured with Taylor-Hobson-Surtronic profilometer. The data was analyzed with one-way ANOVA and Duncan's tests.

    Results

    Mean surface roughness of cured or glazed surfaces, roughened surfaces, surfaces polished with Enhance, Super-Snap and One-Gloss were 0.39, 2.49, 0.54, 0.44 and 0.45 for Point-4 and 0.31, 2, 0.42, 0.38, 0.39 for Premise and 1.19, 1.38, 0.65, 0.64, 0.57 for Colorlogic, respectively. The difference of surface roughness between roughened subgroups and other subgroups in the composite group was significant. Also, glazed and roughened porcelain specimens were significantly different. Differences between glazed porcelain, cured composites and roughened surfaces of the three materials were significant. The specimens polished with Enhance had a significant difference (P<0.05).

    Conclusion

    Multi-step polishing systems can be replaced by one-step systems for polishing of composite and porcelain restorations.

  • MH.Ahangar Atashi, S.Vosoughi Far Page 357

    Statement of the problem: 

    New techniques have recently been employed to reduce the time used for clinical procedures and multi-step polishing systems have been replaced by one-step systems.

    Purpose

    Determination of the effect of multi-step and one-step polishing systems on microhybrid and nanofilled composites and ceramic restorations.

    Materials and Method

    Point-4 and Premise composites and Colorlogic porcelain were selected for this study. 33 specimens of each material were prepared. Composite specimens were cured with LED-Starlight. Porcelain specimens were prepared according to the manufacture's instruction. All the specimens were roughened with 25 diamonds and then polished with Enhance (3 steps), Super-Snap (4 steps) and One-Gloss (1 step) polishing systems. Roughness was measured with Taylor-Hobson-Surtronic profilometer. The data was analyzed with one-way ANOVA and Duncan's tests.

    Results

    Mean surface roughness of cured or glazed surfaces, roughened surfaces, surfaces polished with Enhance, Super-Snap and One-Gloss were 0.39, 2.49, 0.54, 0.44 and 0.45 for Point-4 and 0.31, 2, 0.42, 0.38, 0.39 for Premise and 1.19, 1.38, 0.65, 0.64, 0.57 for Colorlogic, respectively. The difference of surface roughness between roughened subgroups and other subgroups in the composite group was significant. Also, glazed and roughened porcelain specimens were significantly different. Differences between glazed porcelain, cured composites and roughened surfaces of the three materials were significant. The specimens polished with Enhance had a significant difference (P<0.05).

    Conclusion

    Multi-step polishing systems can be replaced by one-step systems for polishing of composite and porcelain restorations.

    Keywords: Dental debonding, Ceramic, Metal, Brackets
  • MH.Kalantari, A.Safari Pages 365-371

    Statement of Problems:

     The aim of impression is accurate registration of the ridge, teeth and surronding tissues. Condensation silicones are impression materials used frequently in fixed prosthesis. These materials have different brand names that makes their selection not easy by the dentists.

    Purpose

    This study was designed to investigate the accuracy of two condensation silicone Impression materials, speedex and Irasil, in putty- wash technique.

    Materials and methods

    In this quazi- experimental study, we designed a laboratory model with 2 metalic dies. One of them had an undercut and was similar to the molar teeth and the other had no undercut and was similar to the premolar teeth. These dies had 3 degrees convergence in walls and were round in cross section. Then impressions were taken with Irasil and Speedex impression materials and the stone models were prepared. Five dimensions of 30 models were measured and compared with laboratory model by the use of T-test.

    Results

    These two.impression materials had a statistically significant effect on the die height without underecut but on other dimensions they had not any statistical significant effect. Die height without undercut was increased with speedex impressions but decreased with Irasil impressions. Die diameter without undercut and the distance between dies were increased with speedex and Irasil impressions.  The die diameter beneath the undercut was increased with speedex but decreased with Irasil impressions. The die height above the undercut was decreased in Irasil and speedex impressions.

    Conclusion

    The usage of Irasil compared n to speedex impression material has a higher effect in only one dimension (die height above undercut) but in other dimensions speedex is better than Irasil.

    Keywords: Dimenstional stability, Silicones, Speedex, Irasil
  • M.Zareei, M.A.Aghaei Pages 372-377

    Statement of problem: 

    Missed canal is one of the main reasons of the failure of root canal therapy. Poor knowledge of root canal anatomy may result in this problem. Each tooth has specific anatomical characteristics which could relatively be assessed by radiography.

    Purpose

    This study aimed to survey the variety of second maxillary molar root canal anatomy in Mashhad population.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, 103 human adult second maxillary molar extracted in different districts in Mashhad were chosen. After preparation of the access cavity, the teeth were embedded in Naocl 5.25% for resolution of the pulp tissue. For decalcification, the teeth were soaked in HCL 10% for 24 hours and washed in running water for 12 hours. They were dehydrated in alcohol 70-100% and finally cleared by Methylsalicylate and pure alcohol after 3 hours of soaking. Methylen blue 2% was injected to the canals and immediately evaluated with 8x magnification. The root canals were classified by Vertucci category.

    Results

    Different types of canals in mesiobuccal  root were as follows: 45.7%  type I, 16.5% type II, 5.8% type III , 12.6% type IV, 6.9% type V, 4.9% type VI and 3.9% type VII.  In two teeth, the distobuccal and palatal root were fused, having a C-Shaped canal, and 2 teeth had only two roots (buccal and palatal). Therefore, type I was seen 96% and 98% in the distobuccal and palatal roots, respectively.

    Conclusion

    Due to the high prevalence of extra canal in the mesiobuccal root of the second maxillary molar (52.5%), the clinicians have to carefully explore the four canals in radiography and perform clinical evaluation; otherwise, treatment failure is inevitable.

    Keywords: Canal, Configuration, Anatomy, Molar, Maxilla
  • SM. Razavi, P. Ghalayani, M. Nematbakhsh Pages 378-383

    Statement of problem: 

    Oral lichen planus (OLP) is an immunologic mucocutanous disorder. Many factors such as stress, diabetics, HCV, Trauma and hypersensitivity have been introduced as its predisposing factors. Recently, much attention has been paid to the relationship between HCV and OLP.

    Purpose

    According to different specifications of the virus in different races and geographic conditions, the purpose of this study was the assessment of the presence of HCV in oral lichen planus lesions.

    Materials and Methods

    We prepared 43 paraffin blocks (29 from OLP and 14 from normal oral mucosa). The OLP blocks were selected from the archive of Pathology department, dental faculty, Esfahan University of Medical Science. After preparing H & E slides from the paraffin blocks, diagnosis of the lesions was confirmed by a pathologist. Then, all the samples were examined by PCR for HCV genome. The data were analyzed using SPSS software and Fisher's Exact test with Pvalue of 0.05.

    Results

    Among 43 samples examined, 3 were positive and 26 negative in the OLP group and all the 14 samples belonging to the normal mucosa were negative.

    Conclusion

    According to this study, there was no significant correlation between the presence of Hepatitis C virus genome and OLP lesions (p>0.05). So, researches on other viruses that are effective in oral diseases with more cases and also doing PCR on the blood and serum of OLP patients are recommended.

    Keywords: Hepatitis C Virus, Oral Lichen Planus, Polymerase Chain Reaction
  • S. Yassaei *, E. Pezeshkpur Pages 384-393

    Statement of Problem: 

    Considering the high prevalence of Class II malocclusions and its side effects on facial esthetic, treatment of patients with functional therapy may improve their facial esthetic.

    Purpose

    The purpose of this study was to determine the treatment effects of Farmand appliance on the facial soft tissue profile in patients with Class II divI malocclusion with mandibular deficiency.

    Materials and Methods

    In this pre-post clinical trial study, 35 patients with class II div I malocclusion were selected, and treated by Farmand functional appliance for 11 months. The age range of the females was 10-13 years and for the males it was 11-14 years. Pre- and post- treatment cephalometric radiographs of the patients were traced. Treatment changes were analyzed by certain linear and angular measurements of the soft tissue profile and lips. Paird t-test was used to compare the differences of the mean values Pre- and post- treatment.

    Results

    In this study, the mentolabial angle was increased (p=0.001) and the lower labial sulcus depth (p=0.003) was decreased. These changes were statistically significant. The thickness of the upper lip showed a statistically significant increase (p=0.001), which resulted in detectable decrease in the strain of the upper lip (p=0.001). The thickness and hight of the lips were closed to a the normal range. The position of the lips also improved to the B, E and H plans.

    Conclusion

    Treatment with Farmand functional appliance in patients with Class II div I leads to significant alteration in the soft tissue profile and improvement of the nose, lips and chin relationships.

    Keywords: Functional appliance, Angle class II, Malocclusion, Soft tissue
  • M. Sadeghi *, D. Lynch Christopher Pages 394-400

    Statement of Problem: 

    Recently, usage and demand for posterior composite restorations (PCRs) have been rising in dentistry.

    Purpose

    The purpose of this study was to determine the Iranian dental students' opinion regarding the teaching quality of PCRs.

    Materials and Method

    In this descriptive study, 450 undergraduate dental students in the 5th and 6th years of education were randomly selected. A questionnaire was prepared with 41 questions based on the similar studies and restorative dentistry textbooks. The questionnaire contained question about the participants' satisfaction about the theoretical and practical methods of PCRs and their knowledge and ability in performing the PCRs. Validity and reliability of the questionnaire were confirmed by specialists of restorative dentistry and using test-retest. The data were analyzed by descriptive statistical methods.

    Results

    The students had lower satisfaction concerning the quality of theoretical and practical teaching of PCRs than amalgam restorations and believed that there was no balance between the theoretical and practical teaching of PCRs. 1.6% of them believed that the time allocated to the teaching of PCRs was sufficient; 54.4% answered that self-evaluation of their learning was acceptable and 42.9% believed that preclinical teaching was not satisfactory. The content of the PCRs teaching covered only 50% of their needs in clinical practice. Also they believed that in their schools the amalgam was more preferred than composite and 97% stated that the amalgam restorations were taught before PCRs. The students' knowledge about contraindications of PCRs, principles of cavity design, indications for lining and basing, matrix and wedging techniques was assessed at a relatively good level of quality.

    Conclusion

    The satisfaction level of the dental students about the time and amount of teaching in theoretical, preclinical and clinical courses of PCRs was less than that about amalgam restorations. Accordingly, it is noteworthy to modify the method of PCRs teaching especially in clinical courses.

    Keywords: Posterior composite, Dental education, Operative dentistry, Curriculum, Dental student, Iran